BERMUDA RULO ÇİM
4 MEVSİM RULO ÇİM
TEK TÜR ÇİM TOHUMLARI
• Lolium perenne
• Festuca rubra rubra
• Festuca rubra comutata
• Festuca rubra trichophyla
• Festuca ovina
• Festuca arundinacea
• Bermuda grass (Cynodon dactylon)
• Poa pratensis
• Agrostis tenuis
• Trifollium repens
• Dicondra repens
Lolium perenne (İngiliz Çim Tohumu)
Tüm çim tohumları arasında en hızlı gelişen ve kök sisteminin dayanıklı olmasıyla en hızlı görüntüyü veren çim türüdür. İnce yapraklı, koyu yeşil ve sık dokusu ile güzel bir çim görüntüsü vermektedir. Hastalıklara karşı dayanıklı bir tür olup, tuzluluğa karşı dayanımı orta derecededir. Taban suyu yüksek topraklar haricinde, toprak türü açısından kanaatkardır, her tür toprakta yetiştirilebilir. Taban suyu yüksek topraklar haricinde, Genel itibariyle kışlık tohum olarak tercih edilmektedir. Sıcak iklimlerde Bermuda grass ile karışım yapılarak ekilmesi kaliteyi arttıracaktır. Direkt güneş ışığını sever ve gölge alanlara dayanıksızdır.
Festuca rubra rubra (Kök saplı kırmızı yumak)
Çim türleri arasında çabuk çimlenmesi ve yıl boyu yeşil renkli yapısıyla dikkat çeker. Kuvvetli bir kök yapısı vardır ve toprağa kolay uyum sağlamaktadır. Kuvvetli kök yapısı ile çoğalarak toprak yüzeyini kapatma özelliği yüksektir. Çimlenmesi hızlı olmasına rağmen uzaması yavaş olduğundan daha seyrek biçimi gerçekleştirilir. Hastalıklara, basılmaya ve gölge mekanlara dayanıklılığı yüksektir. Tek başına kullanılabildiği gibi Festuca çeşitleri ile de karıştırılarak kullanılabilir.
Festuca rubra commutata (Adi kırmızı yumak )
Festuca türleri arasında yayılma yoğunluğu en yüksek çim türüdür. Rizomsuz olması nedeniyle rizomlu türlerle karıştırılmalıdır. Kış zorluklarına karşı diğer Festuca türlerine nazaran daha dayanıklıdır. Kuraklığa, gölgeye ve kısa biçilmeye karşı dayanıklı olmasıyla birlikte özellikle kış ve yaz aylarındaki mantari hastalıklara karşı da dayanıklıdır.
Festuca rubra trichophyla (Narin kırmızı yumak)
Çim türleri içerisinde ince tekstürlü türler arasındadır. Kısa rizomlara sahip olması nedeniyle dar mekanlarda da çim alan kapatma özelliği bulunmaktadır. Kuraklığa, gölgeye, tuzluluğa ve kısa biçilmeye dayanıklıdır.
Festuca ovina (Koyun yumağı)
Festuca türleri arasında en ince yapıya sahip çim türüdür. Toprak isteği bakımından kanaatkar olmasıyla beslenmeye en az ihtiyaç duyan türdür. Orijinal çeşitlerin bir çoğu mavimsi renktedir. Yazın ve kışın zorluklarına adapte olabilen bir türdür. Az bakım gerektiren bir çeşittir. Kısa biçilmeye ve gölgeye dayanıklılığı oldukça iyidir.
Festuca arundinacea (Kamışsı yumak)
Tüm çim alan tesisinde kullanılabilen, yumak şeklinde gelişen sık bir çim türüdür. Derin köklü olmasıyla sıcaklığa ve kuraklığa dayanımı oldukça iyidir. Festuca türlerine göre daha kalın yapraklara sahiptir. Uzun ömürlü çim türlerindendir. Her tür toprak yapısına uyum saplayabilmekle birlikte alkali ve tuzlu topraklara karşı da dayanımı mevcuttur. Basılmaya dayanıklı olup az bakım gerektir çim alanlarda kullanılırlar.
Poa pratensis (Çayır salkım otu)
İnce yapraklı, koyu yeşil renge sahip bir çim türüdür. İnce ve güçlü rizomları ile yayılarak çim alandaki açıklıkları kapatmaktadır. Rizomlarının güçlü olmasıyla basılmaya, ezilmeye dayanıklıdır. Kuraklığa dayanımı yüksek olup gölge mekanlar için de tercih edilebilecek bir çim türüdür. Kumlu toprakları sevmesiyle, erozyon kontrolünde şev tutucu olarak kullanılabilir. Festuca arundinacea ile çok etkili bir ikili olur.
Bermuda grass (Cynodon dactylon)
Halk arasında Uganda çimi veya Ayrık otu olarak da bilinmektedir. Basılmaya, çok kısa biçilmeye, sıcaklığa ve tuzlu/kireçli suya karşı dayanıklıdır. Zarar görmesi durumunda ise kendini yenilemesi hızlı olur. Yayılarak çim alanı kaplama hızı çok güçlüdür. Tam güneşli alanlarda çok başarılıdır. Ege ve Akdeniz bölgelerinde yüksek sıcaklıklara karşı dayanıklıdır. Hava sıcaklığının 15C’ye inmesinden sonra sararır ve kaybolur, ilkbaharda hava sıcaklıklarının artmasıyla tekrar yeşerir. Sonbaharda sararma başladığında Lolium ara ekimi ile çim alan yeşil olarak korunabilir.
Agrostis tenuis (Narin tavusotu)
İnce ve narin yaprakları ile yoğun bir çim alan görüntüsü oluşturmaktadır. Soğuk, don, kurak şartlara dayanıklı olması belirgin özelliğidir. Karışımlarla yoğun halini daha kolay sağlayacaktır. Az bakım alanları için kullanıldığında narin çim olmasıyla etkisi azdır. Bu nedenle Festuca rubra ile kullanılması tavsiye edilir. Dipten ve kısa biçilmeye dayanıklı bir türdür.
Trifollium repens (Süs yoncası, Ak üçgül)
Karışımlarda kırmızı yumak (Festuca rubra), Çayır salkım otu (Poa pratensis),İngiliz çimi (Lolium perenne) ve Köpek dişi (Cynodon dactylon – Bermuda grass) ile yeşil alan oluşturmada kullanılabilir. Yeşil alan tesisinde karışımda ak üçgül tohumu az kullanılmalıdır. Aksi halde stolonları ile hızla yayıldığından egemen tür olmaktadır. Üçgülün nem isteği yüksek, sıcağa dayanma gücü azdır. Deniz ikliminin egemen olduğu yörelerde, karasal iklimdekine oranla daha çok suya ihtiyaç duyar.
Dicondra repens (Fare kulağı)
Narin yapılı,sık yapraklı,bodur bir yerörtücü bitkidir. Ekildiği yerde yayılarak hızlı gelişim göstermektedir. Ezilmeye ve basılmaya karşı dayanıklı bir tür değildir. Derin biçim dayanıklı değildir. Yıl içerisinde Mayıs ve Kasım aylarında biçmek yeterlidir. Gölge ve yarı gölge yerlerde bitki diplerinde eşit dağılımlı yeşil örtü için iyi bir alternatif türdür. Su ihtiyacı fazla olduğu için düzenli sulamaya ihtiyaç duymaktadır. Küçük tohumlu bir tür olması ve çabuk yayılma özelliği nedeniyle m²’ye 10-15 gr. atılması yeterlidir. Tohum ekimi sırasında kum ile karıştırılarak atılırsa kapak toprağına gerek yoktur.