Scroll to read more

Yeni döşenmiş rulo çimleriniz varsa çim biçmeden önce yaprakların gelişmesine izin verilmelidir (en az beş santimetre boyunda olana kadar). Yeni çimleri biçmeyi olabildiği kadar erteleyin. Biçme makinesini ilk biçme için en yüksek ayarına getirin ve sonraki biçmelerde kademeli olarak azaltın.

Çim Biçme Yüksekliği

Tek bir biçme işleminde yaprak bıçağının 1/3’ünden fazlasını kesmeyin. Düzenli biçme en iyisidir. Çim biçme işine bir hafta sonu ara vermek cazip gelse de, düzenli biçme çim sağlığı için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

1/3 kuralı, biçme zamanını bilmek için ana rehberimizdir, çünkü 1/3’ten fazlasını biçiyorsanız çime zarar veriyorsunuz demektir. Bu nedenle, biçme makinesinin yüksekliğini artırın veya daha düzenli biçin.

Asla çok alçaktan biçmeyin. Çimleri sert biçmek (veya kazımak) amaçlananın tam tersi bir etki yaratır. Sert biçerseniz çimlerin uzun süre biçilmeye ihtiyaç duymayacağını düşünmek cazip gelebilir. Ancak agresif bir şekilde biçerseniz çimler hızla büyür ve ekstra besinleri yakan bir büyüme dalgasına neden olur. Tekrarlanan sert biçme çimlerinizi zayıflatır, yabani otların ve yosunların tutunmasına izin verir; bu da daha sık biçme anlamına gelir. Yabani otlar çimlerden daha hızlı büyür ve daha hızlı tohuma gider, bu da yabani otların çoğalması anlamına gelir.

Bu da tahmin ettiğiniz gibi daha fazla biçme anlamına gelir. Sonuç olarak, sert biçme uzun vadede daha fazla masraf ve ekstra bakım anlamına gelir.

Çim Biçme Zamanı

Serin mevsim çimleri daha uzun süre çimlenmeyi sever. Yerleşik çimler için, serin mevsim çimlerini (örn. çavdar otu , ince çayır otu , uzun çayır otu veya kahverengi tepeli/eğik ) 3 ila 10 cm arasında kesin ve sıcak mevsim çimlerini (örn.  kikuyu veya kanepe ) 2,5 cm yüksekliğinde daha kısa kesin. Mümkün olduğunca sık kesin ve her biçme sırasında olabildiğince az büyümeyi temizleyin. Yazın en sıcak döneminde çimleri biraz daha uzun tutun, böylece kökler serin kalır. Kış bir denge eylemidir; çimleri daha uzun tutmak, güneş ışığı saatleri azalırken daha fazla fotosentez sağlar, ancak yoğun yağış dönemlerinde çim hastalıklarını önlemek için daha kısa tutmak daha iyidir.

Kesilmiş Çimler

Çim kırpıntılarını geri dönüştürün veya bir malç biçme makinesi kullanın. Çimlerde kalın kırpıntı kümeleri bırakmamak için çim kırpıntıları için bir toplayıcı kullanmak iyi bir uygulamadır. Ancak, yaprak bıçağını çıkarırken, yaprakta depolanan bitki besinlerini de çıkardığınızı unutmamak da iyidir. Gübreleme ihtiyacını en aza indirmenin akıllıca bir yolu, çıkardığınız kırpıntıları azaltmaktır. Biçtiğinizde çok fazla çıkarmıyorsanız ve çim güzel ve kuruysa, toplayıcıyı çıkarmayı düşünün. Kırpıntıların güzelce dağıldığından emin olun. Bu uzun vadeli bir uygulama değildir, ancak ara sıra (ayda bir veya daha sık) çiminiz için faydalı olabilir.

Alternatif olarak, bir malç biçme makinesi kullanabilir ve her zaman faydasını görebilirsiniz; ayrıca, toplayıcıyı asla boşaltmanız gerekmez.

Çimlerinize yakın zamanda seçici bir herbisit uyguladıysanız, kırpıntıları kompostunuza eklemeyin veya malç olarak kullanmayın. Kırpıntılarınızı kompostlamaya devam etmeden önce 4-6 hafta bekleyin. Tavsiye için herbisit etiketini kontrol edin.

Çim bitkilerinin tabanında biriken eski çim ve diğer ölü malzemelerin birikebilir. Çimleri kazımak veya temizlemek çim sapları etrafında hava hareketi sağlayacak ve mantar hastalıklarının görülme sıklığını azaltacaktır.

Orta düzeyde birikinti bulunması toprağı ani sıcaklık değişimlerinden koruyabilir ve kökleri aşırı soğuk veya sıcaktan koruyabilir. Ayrıca terleme yoluyla nem kaybını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, çim mikroplar tarafından etkili bir şekilde parçalanamayacak kadar kalınlaşırsa, nem girişini önleyecek ve hastalık ve böcek hasarı riskini artıracak kadar birikebilir.

Çim Biçme İşlemi
Çim Biçme İşlemi

Çim Biçme Makinesi

Asla ıslak çim biçmeyin. Keskin bir biçme makinesi bıçağı bile olsa çimi yırtar ve hasar verir. Islak çim kesildiğinde kümelenir ve biçme makinesinin alt tarafına yapışır; orada kalırsa biçme makinesinin gövdesinin aşınmasına neden olabilir.

Biçme makinenizin bıçaklarını kontrol edin. Kör biçme makinesi bıçakları kesme işini kötü yapar ve çimi yırtıp koparır. Biçilmiş çim yapraklarının uçlarına bakarsanız, yıpranmış ve hasarlı olan kesilmiş uçta küçük lif şeritleri fark edeceksiniz. Bu, bıçaklarınızı bilemeniz gerektiğinin bir işaretidir. Keskin biçme makinesi bıçakları daha temiz bir kesim yapar ve çime daha az stres uygular, bu da daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur.

Kesimin kalitesi, bıçak sayısı, zemin hızı, bıçak ucu hızı ve bıçak keskinliğinin bir kombinasyonu ile kontrol edilir. Bıçaklarınız keskinse, biçerken biraz yavaşlayın ve biçme makinesinin tam gazda olduğundan emin olun.