Soğuk toprak sıcaklıkları, don ve azalan güneş ışığı, çiminize zarar verebilir ve giderek sağlıksız görünen bir çime yol açabilir. Çiminiz soğuk havadan etkilendiyse ve hasar, incelme ve ölüm belirtileri göstermeye başladıysa, yemyeşil bir görünüme kavuşması için bakımına dikkat etmeniz gerekir. Kış uykusundaki çimleri uyandırmak için rehberimizi inceleyin.
Kış Uykusundaki Çimlerin Bakımı Nasıl Yapılır?
Temizlik
Çiminiz kış aylarında ölü yapraklar ve döküntüler biriktirmiş olabilir. Şimdi bunların hepsini temizleme zamanı geldi. Döküntüleri temizlemek, çime maksimum güneş ışığının ulaşmasını sağlayacak ve ayrıca nemli, korunaklı yerlerde küf ve mantar oluşumunu önleyecektir. Çiminizi tüm engelleyici döküntüleri temizlemek için iyice tırmıklayın. Bu aynı zamanda çimlerin saçaklarını da temizlemeye yardımcı olur.
Havalandırma
Toprak, özellikle çiminiz yoğun trafiğe maruz kaldıysa, kış boyunca sıkışabilir. Çimdeki döküntüleri temizledikten sonra, havalandırma ve sıkışmayı dağıtma zamanı gelir. Bir dirgen alın ve sivri uçlarını kullanarak zeminde küçük delikler açın. Hava, su ve besin maddelerinin çim köklerine derinlemesine nüfuz etmesini ve çimin daha sağlıklı olmasını sağlamak için bunu tüm çiminizde tekrarlayın. Alternatif olarak, işlemi daha hızlı hale getirmek için bir çim çekirdeği çıkarma makinesi veya çim havalandırıcısı kullanabilirsiniz. Ardından çime bol su verin ve gübre uygulayın.
Besleme
İyi bir gübreleme rejiminin olmaması çiminizin ince, yamalı ve yabani otlarla kaplı olmasına neden olur. Gübreleme, iyi çim sağlığı için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir ve ilkbahar gübreleme için en önemli zamandır. İyi kalitede gübreye basit bir yatırım, çim büyümesi ve beslenmesi açısından büyük ödüller kazandıracaktır.
Çimlerinize ürün etiketinde belirtilen oranda yavaş salınımlı organik veya inorganik gübre uygulayın. Bu, çimlere bahara girerken iyi bir destek sağlayacaktır.

Yabani Ot Kontrolü
Kış uykusundaki çimler, yabani otların içeri girmesi ve kışın zayıflamış bir çimden faydalanmasıyla hızla yabani otlu hale gelebilir. Yabani otlar soğuk, nemli havalarda gelişme eğilimindedir ve siz farkına varmadan çiminizde epeyce yerleşebilirler. Bunlardan elle temizleme veya yabani ot öldürücü kullanarak kurtulun. Yerleşik bir yabani ot mahsulünün genellikle seçici bir herbisit ile tedavi edilmesi gerekecektir. Bunu mümkün olduğunca erken ilkbaharda, yabani otlar tohumlanıp yayılmaya başlamadan önce yapmak önemlidir – ancak yabani otları tedavi etmek ve çıkarmak için gübre uyguladıktan sonra en az üç hafta beklemeye çalışın.
Biçme
Kış boyunca çok fazla çim biçmenize gerek kalmamış olabilir, ancak bahar geldiğinde çim biçme makinenizi kesinlikle dışarı çıkarıp çalışır hale getirmeniz gerekecek. Gerekirse çim biçme makinenizin bakımını yaptırın veya en azından bıçakların keskin olduğundan emin olun, yağı ve yakıtı değiştirin ve her şeyin iyi çalışır durumda olduğundan emin olun.
Çimleri agresif bir şekilde biçmeyin ve çok alçaktan biçmeyin, çünkü bu onu yabani ot istilasına karşı daha da savunmasız bırakacaktır. Başlangıçta kahverengi, ölü çim uçlarını çıkarmak için hafifçe biçin, ancak bıçak uzunluğunun üçte birinden fazlasını kesmeyin. Çim büyüme mevsimine girdiğinde kesiminizi kademeli olarak artırın, ancak bitkinin tepesine zarar verecek kadar alçaktan biçmeyin.
Sulama
Çiminizin sadece bahar olduğu için büyük miktarda suya ihtiyacı olmayabilir, ancak düzenli olarak hafif bir içecek çimin dayanıklılığını artırmasına kesinlikle yardımcı olacaktır. Çiminiz kış boyunca nemli ve küflü hale geldiyse, daha fazla su eklemeden önce bahar güneşinde biraz kurumasını beklemeniz akıllıca olacaktır. Ve derin bir sulama, çimin erken ilkbaharda beklediğinizden daha uzun süre dayanmasını sağlayabilir. Çiminize su vermeden önce gerçekten sulamaya ihtiyacı olup olmadığını kontrol edin. Bunu parmağınızı toprağa sokarak ve kuru olup olmadığını kontrol ederek yapabilirsiniz. Çiminiz kıştan sonra tekrar gelişmeye başladığında, sulamanızı kademeli olarak artırmanız gerekecektir. Havayı takip edin ve yağmur beklendiğinde sulamayın.
Çimlerinizi kış uykusundan çıkarmak için harika bir zaman. Çimleriniz ileride yemyeşil, sağlıklı ve yaza hazır göründüğünde içiniz çok daha rahat edecek.
Sağlıklı çimler için düzenli bakım şarttır. Kış uykusundaki çimleri canlandırmak için bu saydığımız bakım tüyolarına dikkat edin. Kış uykusundaki çimler kırılgandır ve yapacağınız hatalara karşı çok daha hassastırlar. Bu nedenle bakım işlemlerinde aşırıya kaçmadan ve çimlerinizi izleyerek hareket etmeniz önemlidir.