Herkes hazır rulo çiminin güçlü, sağlıklı ve güzel olmasını ister. Ancak, onu nasıl düzgün bir şekilde koruyacağınızı bilmiyorsanız çiminiz hasar görebilir daha da kötüsü ölebilir. Rulo çiminiz çoktan hasar gördüyse rulo çim onarımı için uygulayacağınız bazı yöntemler çimlerinizin kurtulmasına yardımcı olabilir. Bu yazımızda rulo çim onarımı için gerekli bazı uygulamalar ile ilgili bilgi vereceğiz. Ancak önce çiminizin onarıma ihtiyaç duymasına neden olacak bazı durumları inceleyelim.
Rulo Çimler Neden Hasar Görür ve Rulo Çim Onarımı Nasıl Yapılır?
Aşırı veya yetersiz sulama
Rulo çiminizi aşırı sulamak veya susuz bırakmak çim çiminize zarar verecektir. Aşırı sulama toprağa giren besinleri öldürebilir ve çim saplarının birikmesine yol açabilir. Öte yandan, susuz bırakmak kuruluğa yol açabilir çünkü çiminizin sağlıklı ve güçlü olması için neme ihtiyacı vardır.
Bu nedenle, rulo çim onarımı yapmak, bundan kaçınmak ve çiminizin yemyeşil ve sağlıklı kalmasını sağlamak için çim türünüze özel bir sulama programı oluşturmanızı öneririz.
Yanlış toprak türü
Rulo çim onarımı için iyi bir temel gerekir. Toprak, çiminizin gelişmesini sağlayacak besinleri tutar, bu yüzden çiminiz için en iyi toprağı seçtiğinizden emin olmanız kritik önem taşır.
Toprağınıza gelişmesi için en iyi şansı verdiğinizden emin olmak için, çiminiz için yanlış toprak kullanmamanıza yardımcı olması veya sorunları belirleyerek çiminizi canlandırabilmeniz için bir profesyonele danışmanızı öneririz.
Böcek İstilası/ Hastalık
İstila veya hastalık çimlerinize zarar verir ve çimlerin bozulmasına yol açar. Bunun birkaç nedeni olabilir, besin eksikliği, bakteri, su kaybı, uygunsuz gübreleme veya sıkıştırılmış toprak gibi. Yapabileceğiniz şey, bir haşere yönetim sistemi başlatmak ve bu sorunla başa çıkmanıza yardımcı olması için güvenilir bir hizmet sağlayıcıdan yardım istemektir.
Rulo Çim Bakımı
Sulama
Yeni hazır çim döşemenin en önemli yönü sulamadır. Mevsime bağlı olarak uygulanan su miktarı çok kısa bir sürede yeni bir çimin iyi veya kötü olmasını sağlayabilir.
Normal koşullar altında yeni serilmiş bir çimin nemli tutulması ve suyun üst toprak katmanına yaklaşık 50 mm derinliğe kadar nüfuz etmesi gerekir. Bu, sıcaklığa ve hakim rüzgara bağlı olarak günde iki veya hatta üç kez veya daha fazla su uygulanmasını gerektirir. Kış ve sonbahar aylarında sulama daha az sıklıkta olur ve hiç gerekmeyebilir.
Alan yeterince küçükse, iyi bir hortum ve fıskiye ile elle sulama yaparak kolayca yönetilebilir. Daha büyük çimler yazın tam zamanlı bir iş haline gelir ve bu durumda doğru şekilde tasarlanmış ve kurulmuş bir sulama sistemi daha iyi olacaktır.
Biçme
Çimlerin doğru biçilmesi muhtemelen sulamadan sonraki en önemli faktördür. Yaygın inanışın aksine yeni serilmiş çim biçilmeli ve ilk biçmeden önce aylarca bekletilmemelidir.
Çimlerin sertliği biçilmeden önce değerlendirilmelidir, doğal olarak çimler ayak altında çok yumuşaksa biçilemez. Yeni döşenmiş hazır çimlerin çoğu biçilebilmesi için birkaç hafta yeterli sertliğe ulaşması gerekir. Bu iş için keskin bıçaklara sahip yüksek ayarda hafif bir biçme makinesi en iyisidir.
Keskin bıçaklarla doğru yükseklikte düzenli biçme, sağlıklı çim büyümesini teşvik edecek ve bu da yabani otları uzak tutacaktır. En iyi yabani ot önleme, sağlıklı ve gelişen bir çimdir.
Gübreleme
Çim, diğerleri gibi bir bitkidir, bir kök, bir gövde ve yapraklardan oluşur. Çim bitkisi, normal bitkilerle aynı bakıma ihtiyaç duyacaktır. Su, güneş ışığı, düzenli budama (biçme) ve yiyecek gerektirir. Yiyecek söz konusu olduğunda, çimler en zorlu olanlardan biridir ve çiminizin ve toprak koşullarınızın koşullarına göre uyarlanmış bir gübreleme programına sahip olmak önemlidir.
Gübreye bir servet harcamadan önce, toprak besin ve pH seviyelerini bilmek önemlidir. Bunlar, bir toprak numunesinin analiz edilmesiyle değerlendirilebilir. Bu bilgilerden, çim için belirli bir besin programı oluşturulabilir, böylece tahmin yürütme ve israf ortadan kaldırılabilir.
Zararlılar ve Mantar Kontrolü
Sağlıklı ve gelişen bir çim, bu sorunlara karşı çok daha az hassastır; ancak yine de en iyi şekilde bakılan çim bile zaman zaman bu sorunlardan birine maruz kalabilir.
Mantar istilalarının doğru koşullarda gelişmesi muhtemeldir. Genellikle sınırlı hava akışına sahip sıcak, nemli, karanlık alanlar mantarların üreme alanlarıdır. Aşırı sulama, kötü drenaj ve seyrek ve yanlış biçme de mantar salgını olasılığını artırır.
Mantar istilası tespit edilirse mantar ilacı sıkmak ve çimlerin üzerinde yürümekten kaçınmak en iyisidir, çünkü trafik enfeksiyonun yayılmasına neden olur.