Devamı İçin Aşağıya Kaydırın

Bir bahçeniz varsa 4 mevsim çimlerinizin yemyeşil ve sağlıklı görünmesini istersiniz. Bunun genellikle imkânsız olduğu düşünülür ancak iyi seçilen kaliteli rulo çimler ve uygulayacağınız doğru bakım işlemleriyle 4 mevsim çimleri yeşil tutmak mümkünüdür. Ancak yapılan bazı hatalar buna engel olabilir.

Bulunduğunuz bölgenin iklimin eve toprak yapısına uygun rulo çimlerinizi seçip döşedikten sonra bazı bakım ipuçlarına dikkat etmelisiniz. Bu yazımızda 4 mevsim çimleri sağlıklı tutmanın önünde engel olan bazı bakım hatalarını sizinle paylaşacağız.

4 Mevsim Çim: Çim Bakımında Yapılan Hatalar

4 mevsim çimleri yeşil tutmak kolay değildir. En usta bahçıvanlar bile bazen hata yapabilir. Bu nedenle aşağıda sıralayacağımız bilgilere bir göz atmanız iyi olacaktır.

Sulama Hataları

Su, çimlerin gelişmesi için gerekli olan nemi sağlar, besin emilimini, kök gelişimini ve çevresel stres faktörlerine karşı genel dayanıklılığı etkiler.

Yeterince Sulamamak

Ev sahipleri genellikle çimlerinin ihtiyaç duyduğu su miktarını hafife alırlar. Yetersiz sulama, çimlerin sığ kökler geliştirmesine, nem ve besin emilimini sınırlamasına neden olur. Yetersiz sulama ve sığ kök sistemleri çimlerinizi savunmasız bırakır ve sıcak ve kurak dönemler hızla kuraklık stresine yol açabilir. Bu sorunlar birleştikçe çimlerinizin kahverengiye dönme, incelme veya yabani otlarla kaplanma olasılığı artar. Çimlerin renginin solması ve kuruması sulamanın yetersiz olduğunun bir göstergesidir.

Çok Fazla Sulama

Aşırı sulama çiminizin sağlığı için ciddi zararlara yol açabilen yaygın bir hatadır. Birçok ev sahibi daha fazla suyun 4 mevsim çimleri sağlıklı tutacağına inanır, ancak iyi bir şeyin fazlası birkaç potansiyel soruna yol açabilir.

Çok fazla sulama, özellikle drenajı olmadığında bahçenizi aşırı doyurur, oksijenin çim köklerinize dolaşımını engeller ve onları boğar. Çim kökleri sonuç olarak çürür – kök çürümesi olarak bilinen bir durum – çimin zayıflamasına ve sonunda ölmesine neden olur. Aşırı ıslak koşullar ayrıca, kök sistemlerini öldüren ve çiminizin her yerine hızla yayılabilen tüm kök çürümesi ve pythium yanıklığı gibi mantar hastalıkları için ideal ortamlar yaratır.

Aşırı sulama genel toprak koşullarına da zarar verebilir. Doymuş toprak kolayca sıkışır, kök gelişimini ve besin maddelerine, suya ve oksijene erişimi engeller. Aşırı su ayrıca önemli besin maddelerini yıkayabilir ve eksikliklere yol açabilir. Yabani otlar çimlerden daha dayanıklıdır ve bu koşullarda gelişip büyüyebilir ve ıslak ortamların istilacı böcekleri ve yaban hayatını çekme olasılığı daha yüksektir. Şiddetli aşırı sulama vakalarında, toprak kademeli olarak aşınabilir ve çimlere ve drenaja zarar verebilir.

Seyrek ama derin sulama genellikle köklere kuruyup oksijene ulaşma fırsatı verir. Gerçek sıklık ve hacim toprak koşullarına bağlıdır. Kil ve diğer daha ağır topraklar, nemi hızla emen ve boşaltan kumlu topraklarla aynı sonucu elde etmek için daha fazla su hacmi gerektirir. Sulama yaparken toprağınızı test edin, yaklaşık 30 dakikalık sulamadan sonra, çiminizin küçük bir bölümünü kazın ve yeterli nem olup olmadığına bakın. Suyunuz yeterli derinliğe ulaşana kadar bu işleme devam edin.

4 Mevsim Çim
4 Mevsim Çim

Biçme Hataları

Çim biçme işlemi rutin ve basit görünen bir iştir; ancak bazı hatalar çiminizde sorunlara yol açabilir.

Yanlış Yükseklikte Biçme

Çimleri çok kısa kesmek, genellikle daha az sıklıkta biçme girişimi, yaygın bir hatadır. Bu uygulama daha sık biçmeyi engellese de, çimlerinize gereksiz stres yükler ve zayıflamış çimler için başka yüksek bakım gereksinimlerine yol açabilir.

Çim uzunluğunun kök derinliğiyle de doğrudan pozitif bir ilişkisi vardır, bu nedenle çimi tercih edilen uzunluğunda bırakmak ideal besin ve nem alımını sağlar.

En iyi biçme için çim türünüzün tercih ettiği yüksekliği araştırın ve bunu korumayı hedefleyin. Yaprak bıçağının üçte birinden fazlasını kesmeniz gereken noktaya kadar aşırı büyümesine izin vermeyin; çok fazla şoku ortadan kaldırın ve çimi zayıflatın. Mevsimsel değişiklikler ve diğer faktörler de çim büyüme oranlarını etkiler. Katı bir biçme programına bağlı kalmak yerine çiminizin büyümesini izleyin ve gerektiği gibi biçin. 4 mevsim çimleri ihtiyacına göre kesmek en iyi sonuçları verir.

Biçme Makinesinin Bakımını Yaptırmama

Kör biçme makinesi bıçakları çimleri kesmek yerine yırtabilir ve hastalık ve zararlılara karşı artan duyarlılıkla birlikte pürüzlü kenarlara yol açabilir. Buna karşılık, keskin biçme makinesi bıçakları daha hızlı iyileşme ve yeniden büyümeyi destekleyen temiz kesimler sağlar. Bazı biçme makinelerinin ayrıca malçlama özellikleri vardır ve ekipmanı iyi durumda tutmak, çimlerinize organik madde ve besin ekleyen etkili malçlama sağlar.

Biçme makinelerinin ayrıca aşırı ısınmayı ve kesme gücünü sınırlayan mekanik sorunları önlemek için periyodik olarak temizlenmesi gerekir. Biçme makinesinin alt takımını temizlemek ayrıca eski döküntülerin çiminizde birikmesini ve sonuç olarak yayılmasını, potansiyel olarak zararlıların ve patojenlerin yayılmasını önler.

Uygun bakım için şu uygulamaları izleyin:

  • Biçme makinenizin bıçaklarını her mevsimde bir kez bileyin.
  • Biçme makinenizin yağını üreticinin önerileri doğrultusunda değiştirin.
  • Biçme makinesinin alt takımını her kullanımdan sonra temizleyin.
4 Mevsim Çim
4 Mevsim Çim

Gübreleme Hataları

Gübre, çim bakımının önemli bir parçasıdır; ancak yaygın hatalar çimlerinize faydadan çok zarar verebilir.

Çok Fazla Gübre Kullanmak

Su gibi, daha fazla gübre de 4 mevsim çimleri sağlıklı olacağı anlamına gelmez. Aşırı gübre bazen azot ve tuz konsantrasyonlarının bitkiler için çok fazla olduğu bir yanma etkisine neden olabilir. Gübre toprağı çok tuzlu hale getirir, suyun bitki yapraklarından toprağa geri akışını tersine çevirir. Bu bitkileri susuz bırakır, kök sistemine zarar verir ve kuru ve sarı lekelere yol açar.

Aşırı gübreleme başka olumsuz sonuçlara da yol açabilir. Çimler kök sistemleri pahasına güçlü bir şekilde büyüyebilir ve kuraklığa ve hastalıklara karşı savunmasız kalabilir. Aşırı gübrelemenin ayrıca çevresel etkileri de olabilir, örneğin toprak besinlerinin ve mikroorganizmaların doğal dengesini bozmak ve yakınlardaki su kütlelerini akıntıyla kirletmek, yosun oluşumuna neden olmak, oksijeni tüketmek ve su yaşamına zarar vermek.

Çoğu çim yılda iki kereden fazla gübrelemeye ihtiyaç duymaz. Çim bakımı profesyonelleri doğru miktarı belirlemek için toprak testleri ve dikkatli hesaplamalar kullanır.

Yanlış Gübre Kullanmak

Gübreler belirli besin ihtiyaçlarını karşılamadığında, çiminiz zayıf büyüme ve zararlılara ve hastalıklara karşı artan bir hassasiyet yaşayabilir. Yanlış tipte gübre, besin faydaları çiminizle uyumlu değilse, istemeden aşırı gübrelemeye yol açabilir.

Toprak testleri, toprağınızda neyin eksik olduğunu anlamak için temel besin maddelerinin (azot, fosfor ve potasyum) seviyelerini belirlemeye yardımcı olur. Ayrıca toprağınızın belirli besin maddelerinin mevcudiyeti için çok asidik veya alkali olup olmadığını da belirler. Bu testler, 4 mevsim çimlerin sağlıklı kalmasına olanak tanır.