Devamı İçin Aşağıya Kaydırın

Çeşme rulo çim kolaylığını fark eden ve her alanda kullanan yerlerin başında geliyor. Bunun çok önemli sebepleri var. Çeşme rulo çimler sayesinde istenilen her alan hızlı şekilde yeşillendirebiliyor. Elbette bu süreçte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bunlardan belki de en önemlisi toprağı hazır rulo çim için hazırlamaktır. Toprak hazırlama sürecinde toprağın pH seviyesini doğru ayarlamak oldukça önemlidir. Bu yazıda toprak pH’ı ile ilgili bilmeniz gereken her şeyi aktaracağız.

Çeşme Rulo Çim: Toprak pH Seviyeleri

Kimya dersinden pH seviyelerini hatırlayabilirsiniz. Ph, sulu bir çözeltinin alkali veya asidik olma düzeyi ile ilgilidir. Genel olarak konuşursak, 6 veya 7’nin altındaki bir sayı asidik, daha yüksek bir sayı ise alkali olarak kabul edilir. Örneğin, çok asidik olduğu düşünülen limon suyunun pH seviyesi 2,2’dir.

Havuzunuz varsa pH seviyelerine de aşina olabilirsiniz. Suyun temiz ve yüzmek için güvenli olması için pH seviyelerini test etmek ve asitliğini ayarlamak önemlidir. Aynısı çim toprağı pH dengesi için de geçerlidir. Sağlıklı, yeşil bir çim istiyorsanız toprağınızın pH seviyelerini test ederek dengede olduğundan emin olmanız gerekir. Çiminiz çok asidik veya çok alkali ise sağlıklı, gür veya yeşil olmayacaktır ve alması gereken besinleri alamıyor olabilir.

Toprağınızdaki Dengeli pH’ın Faydaları

Toprağınızda mükemmel pH seviyesine sahip olmak, çiminiz gibi bitkilerin büyümek için ihtiyaç duydukları besinleri emebilmeleri için önemlidir. Düşük veya asidik toprak pH’ına sahip çimler ayrıca yabani otlar veya yosun gibi istenmeyen bitkileri yetiştirme eğilimindedir.

Çiminizin pH değeri tam doğru olduğunda şunları fark edeceksiniz:

  • Çimlerin gür ve yeşil olması
  • Hastalık ve zararlılara karşı direncin artması
  • Daha iyi su emilimi ve su tutulması
  • Geliştirilmiş besin alımı
  • Gübrenin etkililiğinin artması

Yani güzel bir çiminiz olsun istiyorsanız, düzenli olarak toprak pH seviyelerini test etmeli ve buna göre ayarlamalısınız. Toprağınızın pH seviyesi için tam sayı, genel olarak, çiminiz için ne tür bir çiminiz olduğuna bağlı olarak 6,0 ila 6,5 ​​ila 7,0 aralığında olmalıdır. 6’nın altındaki bir pH seviyesi asidik, 7’nin üzerindeki bir seviye ise alkali olarak kabul edilir. 6 ile 7 arasındaki seviyeler nötr olarak kabul edilir.

Çimler hafif asidik topraklarda gelişir, bu nedenle toprağınızın doğru aralıkta olduğundan emin olmak güzel bir çim elde etmenin anahtarıdır. Her çim türü farklı bir pH seviyesinde yaşayabilir. Çiminiz için optimum toprak pH seviyesinin ne olduğu konusunda Çimseren firmasındaki uzmanlara danışabilirsiniz.

Ayrıca, ikliminiz ve bölgenizin toprağı için ideal olan çim türüne sahip olmanız gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde, toprağınızın pH seviyesi ve yemyeşil, sağlıklı bir çime sahip olma konusunda kaybedeceğiniz bir savaş vermiş olursunuz.

Çeşme Rulo Çim
Çeşme Rulo Çim

Toprakta pH Nasıl Yükseltilir?

Toprağınızın pH’ı çok düşükse (asidik), çiminizin büyümesi zor olabilir. Düşük çim pH’ının belirtileri şunlardır:

  • Sarı veya kahverengi çim
  • Yosun ve yabani otlar
  • Çimlerin yavaş büyümesi
  • Hastalıklara karşı duyarlılığın artması

Çim pH’ını artırmak ve daha alkali bir ortam yaratmak için toprağa kireç veya odun külü eklemenizi öneririz. Unutmayın, toprak pH’ını artırmak birkaç ay sürebilecek kademeli bir süreç olmalıdır.

Topraktaki pH Nasıl Düşürülür?

Öte yandan, toprağınız çok alkali ise (yüksek pH), çiminiz de zorluklarla karşılaşabilir. Alkali çim belirtileri şunlardır:

  • Soluk veya sararmış çim (kloroz)
  • Özellikle demir olmak üzere besin emiliminin zayıf olması
  • Çimlerin kısa kalması
  • Bazı zararlılara karşı duyarlılığın artması

Çiminizdeki pH’ı düşürmek ve daha asidik bir ortam yaratmak için kompost veya çam iğneleri gibi organik maddeler uygulayarak toprağa kükürt ekleyin. Daha hızlı sonuçlar için alüminyum sülfat kullanın. pH’ı yükseltmek gibi düşürmek de sabır gerektiren, kademeli bir işlemdir.

Toprak Test Kitleri

Evde toprak testi kitleri kolayca bulunabilse de, dezavantajları da vardır. Bu testler genellikle profesyonel laboratuvar testleri kadar doğru değildir ve tutarlılık için birden fazla test gerektirebilir. Evde kendi yaptığınız toprak testlerinin bazı sınırlamaları vardır. Örneğin pH testini yorumlamada kullanıcı hatası yapabilirsiniz.  Belirli toprak sorunlarını veya dengesizliklerini tespit edemeyebilirsiniz. Bunlar sağlıklı sonuç almanızı engelleyecektir. Zamandan ve zahmetten tasarruf etmek için, bir toprak örneği alıp analiz için profesyonel bir laboratuvara göndermenizi öneririz.