Devamı İçin Aşağıya Kaydırın

Sonbahar bahçede olmak için harika bir zamandır. Hava ne çok sıcak nede aşırı soğukken bahçede yapılabilecek birçok etkinlik vardır. Tabi bu etkinlikleri yaparken bahçenizin kusursuz görünmeye devam etmesini istiyorsanız sonbahar çim bakımı kurallarına da dikkat etmelisiniz.

Sonbahar çim bakımı ayrıca çimleri daha soğuk aylara hazırlamak için de önemlidir. Çimlerinizi kışa hazırlamak için bu basit sonbahar çim bakımı ipuçlarını takip ederken güneşin son ışınlarından en iyi şekilde yararlanabilirsiniz.

Sonbahar Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Toprağınızı havalandırın

Daha sıcak aylarda, genellikle bahçede aile ve evcil hayvanlarımızla eğlenerek çok fazla zaman geçiririz. Ancak bu yoğun trafik sıkışmaya neden olabilir.

Sonbahar, çiminizin altındaki toprağı havalandırmak ve gevşetmek için harika bir zamandır. Bu, havalandırma sandaletleri veya sağlam bir bahçe çatalı kullanarak elle yapılabilir. Çatalı çime sokarak yaklaşık 5 cm derinliğinde delikler açın, aralarında yaklaşık 8-10 cm boşluk bırakın. Toprak havalandırması sadece sıkışmayı gevşetmekle kalmayacak, aynı zamanda sonbahar gübre uygulamanızın çiminizin kök sistemine daha derin nüfuz etmesini sağlayacaktır.

Sonbahar Çim Bakımı
Sonbahar Çim Bakımı

Gübreleme yapın

Sonbahar gübre uygulaması önemlidir çünkü büyümeyi ve renk tutmayı uzatmak ve iyi çim sağlığını korumak için besin sağlar. Sonbahar gübrelemesi, çimin aktif olarak büyümediği uyku döneminde çok önemli olacak besin rezervleri oluşturmasına yardımcı olur. Gübredeki besinler, özellikle azot, güçlü kök büyümesini teşvik ederek çimin sağlıklı kalmasını ve soğuk sıcaklıklar ve sınırlı güneş ışığı gibi kış streslerine dayanabilmesini sağlar.

Ayrıca, sonbaharda gübreleme yapmak çimin yaz hasarından kurtulmasına yardımcı olabilir ve yoğun büyümeyi teşvik ederek yabani ot istilası olasılığını azaltır. Bu süre zarfında gerekli besinleri sağlayarak, sonraki ilkbaharda canlı ve dayanıklı bir çim için ortamı hazırlamış olursunuz. Yaklaşık her 8-12 haftada bir yavaş salınımlı bir çim gübresi kullanın.

Gölge alanlara dikkat edin

Gölge, çim alanlar için bir zorluk olabilir, özellikle de güneşin gökyüzünde battığı ve çimlere düşen güneş ışığı miktarını sınırladığı yılın daha soğuk aylarında. Sonbahar, daha fazla güneş ışığının girmesini sağlamak için ağaçları budamak için harika bir zamandır. Ayrıca, ihtiyaç duyulmayan mobilyaların veya çocuk oyuncaklarının çimlerinize güneş ışığının ulaşmasını daha fazla engellemeyecek şekilde kaldırıldığından emin olun .

Yabancı ot kontrolü yapın

Yabancı ot kontrolü uygun herbisit uygulanarak veya sonbaharda hava soğumadan ve çimler uykuda kalmadan önce otları elle temizleyerek yapılabilir. Sonbaharda birçok yabani ot hala aktif olarak büyümekte ve güneş ışığı, su ve besin maddeleri gibi temel kaynaklar için çimle rekabet etmektedir. Sonbaharda, çıkış öncesi bir herbisit kullanmak gibi etkili yabani ot kontrol önlemleri uygulayarak, bu istilacı bitkilerin yayılmasını ve çimle rekabet etmesini önleyebilirsiniz. Yabani otları, bahçe yataklarında ve biçme bıçaklarının altında yabani ot tohumlarını yaymadan önce temizlemek, gelecekteki yabani ot büyümesini önlemeye yardımcı olur ve ilkbahar yabani ot yönetimi için iş yükünü azaltır.

Sonbahar Çim Bakımı
Sonbahar Çim Bakımı

Çimlerinizi çok kısa biçmeyin

Daha soğuk aylarda çimlerinizi çok kısa biçmemeniz önemlidir. Bunun nedeni, daha kısa bir biçme makinesinin yüksekliğinin çimleri savunmasız bırakacak ve kış yaklaşırken daha soğuk hava koşullarından dolayı kendini onarmak için mücadele etmesine neden olmasıdır.

Bu nedenle, çimin sağlığını korumak, genel dayanıklılığını ve canlılığını korurken kış streslerine dayanmasını sağlamak için biçme yüksekliğini ayarlamak en iyisidir.

Islak çimler biçilir mi?

Islak, yumuşak toprakta biçme yaparken, kolayca oluklar oluşabilir, bu da çim seviyelerinde sapmalara neden olur ve düzensiz bir yüzey oluşturur. Oluklar bazen o kadar derin olabilir ki, seviyeleri tekrar yükseltmek için üst toprak gerekir. Toprak o kadar yumuşaksa ki biçme makinesi takılır, alttaki çim bile yırtılabilir ve çirkin, çıplak alanlar bırakabilir.

Bu sorunları daha da karmaşık hale getiren şey, ıslak çim bıçaklarının normalde olduğu kadar uzun durmaması çünkü su damlacıkları onları aşağı doğru bastırır. Eğik yaprak bıçakları, biçme sırasında tüm yaprak bıçaklarının eşit şekilde kesilmeyeceği anlamına gelir. Çim kuruduğunda ve yaprak bıçakları tekrar uzun durduğunda, çiminizde düzensiz, yamalı bir görünüm kalır.

Çimlerinizin seviyesini korumak ve en temiz, en düzgün kesimi sağlamak için çimlerinizin kurumasını beklemek en iyisidir.

Çim ıslakken, bir biçme makinesi çimi temiz bir şekilde kesmekte zorlanır ve yapraklar sıklıkla yırtılabilir veya çürüyebilir. Bıçakları temiz bir şekilde kesmek çim sağlığı için önemlidir. Bıçaklar yırtıldığında, çime stres verebilir ve genel sağlığını tehlikeye atabilir. Ancak ıslakken biçmenin çiminizin sağlığına zarar vermesinin tek yolu bu değildir.

Normalde çim biçme işlemi sırasında kuru çim kırpıntıları tüm çim alanına dağılabilir ve burada hızla parçalanarak kaybolan besinleri çime geri kazandırır. Ancak ıslak çim kırpıntıları kolayca parçalanmayacak nemli kümeler halinde birbirine yapışır ve çimlerinize hava akışını, güneş ışığını ve gübre iletimini kısıtlayabilir. Daha da kötüsü, ıslak kırpıntıların altındaki nemli koşullar, kahverengi leke gibi mantar hastalıkları için ideal koşullar yaratmanıza neden olur.