Scroll to read more

Hiç komşunuzun gür ve yemyeşil çimlerini görüp kıskandığınız oldu mu? Çimlerin böyle kusursuz görünmeleri için ne yaptıklarını merak ediyor olabilirsiniz. Yaptığınız tüm bakımlara rağmen sizin çimleriniz sağlıklı görünmüyorsa çim gübrelemede hata yapıyor olabilirsiniz. Bu hataların neler olduğunu öğrenmek ve dikkat etmek için yazımızı okuyabilirsiniz.

Çim Gübrelemede Yapılan Hatalar Nelerdir?

Çimlerinizin harika görünmesini sağlamak için yapabileceğiniz en önemli şey onu iyi beslemektir. Çim gübreleme, kalın, gür ve parlak yeşil bir çim elde etmek için bir numaralı tekniktir ve çimlerinizi muhteşem hale getirmenin basit ve en kesin yoludur.

Ancak çim gübrelemede kaçınmanız gereken birkaç tuzak var. Bu yaygın çim gübreleme hatalarını yapmayın.

Hata 1 – Çiminiz için yanlış gübre türünü kullanmak

Çimleriniz için doğru gübre türünü seçmeniz önemlidir. Seçim yaparken çim çeşidiniz, toprak tipi ve iklim koşulları göz önünde bulundurulmalıdır.

Tüm çim gübreleri aynı değildir ve piyasada çok çeşitlidir. Çiminiz için hangisinin en iyi işe yarayacağını bilmek kafa karıştırıcı olabilir. Ancak, çiminizden en iyi şekilde yararlanmak istiyorsanız, çiminizin en iyi performansına ulaşmasına yardımcı olacak besin dengesine sahip bir gübre seçmeniz önemlidir. Sadece en ucuz olanı, karşınıza çıkan ilk gübreyi seçmeyin. Çiminiz için en iyi gübre olmayabilirler.

Aynı çim türünü yetiştiren komşularınıza (özellikle harika görünümlü çimlere sahip olanlara) hangi gübreyi kullandıklarını sorun, çünkü bu, sizin çiminizde iyi sonuç vereceğinin harika bir göstergesidir. İnternette biraz araştırma yapın veya daha iyisi, tavsiye için yerel çim tedarikçinize veya çim uzmanınıza danışın. Ancak çiminizin iyi büyümesi için en iyi şansı vermek üzere doğru gübre türünü seçtiğinizden emin olun.

Hata 2 – Çimlerinizi yanlış zamanda gübrelemek

Çiminiz için en iyi sonuçları elde etmek için, çiminiz için uygun olan bir zamanda gübrelemeniz, siz müsait olduğunuzda gübrelemenizden daha iyidir. Çim gübreleme programınız yılda üç uygulama içerdiğinde en iyi sonuçlar elde edilir.

Erken ilkbaharda, çiminizin kış uykusundan çıkmasını teşvik etmek için azot bazlı bir gübre kullanın. Ancak, ilkbaharın hemen başında gübrelemeyin, çünkü uzun süren donlar ve soğuk sabahlar çime zarar verebilir.

Yaz ortasında, çiminizin daha dayanıklı hale gelmesine ve yazın zararlı sıcaklarına dayanabilmesine yardımcı olur.

Sonbahar ortasında, sert kış koşullarına hazırlık olarak çimleri güçlendirmek için potasyum bazlı gübre kullanılır.

Çiminizin kış aylarında gübreye ihtiyacı yoktur çünkü hava soğudukça çim yarı uykuda bir duruma girer. Kışın gübreleme yapmak büyümeyi çok erken teşvik edecektir.

Çim Gübreleme
Çim Gübreleme

Hata 3 – Çimlerinizi aşırı gübrelemek

Bu durumda daha fazlası mutlaka daha iyi anlamına gelmez. Gübre çok fazla veya çok sık uygulanırsa, aslında çimlerinize zarar verebilir. Aşırı gübreleme çim uçlarının kahverengileşmesine ve alt çimlerin sararmasına, köklerin zayıflamasına, sınırlı kök büyümesine, toprak yüzeyinde tuz benzeri bir kabuk oluşmasına ve gübre yanmasına neden olabilir. Aşırı gübreleme çimlerinizi öldürmenin en hızlı yollarından biri olabilir, bu nedenle doğru miktarda uyguladığınızdan emin olun.

Çimlerinize ne kadar gübre uygulamanız gerektiğini doğru bir şekilde hesaplayabilmek için çimlerinizin boyutunu bilmeniz gerekir. Çimlerinizi metrekare olarak ölçün (bunu yaklaşık olarak bir metreye eşit olacak şekilde büyük bir adım atarak yapabilirsiniz). Metrekare başına ne kadar gübre uygulamanız gerektiğini görmek için gübre torbasının üzerindeki talimatları okuyun.

Hata 4 – Gübreleme için yetersiz hazırlık

Çim gübrelemesi aslında çok fazla zaman alıcı hazırlık gerektirmez, ancak gübre uygulamadan önce gerçekten yapmanız gereken birkaç şey vardır.

  • Gübre uygulamasından iki gün önce çimleri biçmek
  • Çimleri tırmıklayarak pürüzsüz ve eşit bir yüzey elde etmek
  • Çimlerden tüm yaprakları ve diğer döküntüleri temizlemek

Bu görevlerin yerine getirilmemesi gübre uygulamasının gerektiği kadar etkili olmasını engelleyecektir.

Hata 5 – Gübreyi sulamamak

Benzer şekilde, doğru bakım prosedürünü izlerseniz gübre uygulamanız çok daha etkili olacaktır. Gübre uyguladıktan sonra yapmanız gereken en önemli şey, gübreyi iyice sulamak. Sulama, gübrenin çim bıçaklarında emilmeden kalmasını önler ve gübreyi etkinleştirerek işini etkili bir şekilde yapmasını sağlar. Gübre uygulamanızı yağmur tahmininden hemen önce yapamıyorsanız, gübreyi iyice suladığınızdan emin olun.

Hata 6 – Çimleri gübrelemeden hemen sonra biçmek

Gübrenin toprağa düzgün bir şekilde emilmesi için yeterli zaman vermek en iyisidir ve gübrelemeden hemen sonra biçmek bunun olmasını önleyebilir. Gübreyi uyguladıktan sonra çimlerinizi biçmek için en az bir hafta bekleyin, böylece toprağın gübreyi emmesi ve kullanması için bir şans vermiş olursunuz. Biçtiğinizde, toplayıcıyı da kapalı bırakın, böylece tüm gübreyi toplamakla kalmazsınız.

Hata 7 – Çimlerinizi hiç gübrelememek

Ancak yapabileceğiniz en büyük gübreleme hatası, çimlerinizi hiç gübrelememek olabilir. Bu çok yaygın bir hatadır. Çoğu kişi çimlerini gübreleme zahmetine girmez. İnsanlar genellikle nereden başlayacaklarını bilmezler. Çok zaman alıcı, pahalı veya zor görünebilir ve meşgul insanlar bunu daha sonraki bir tarihe ertelemeye eğilimlidir.

Çimlerinizi gübrelemezseniz, sonuçları ilk başta fark edilmeyebilir, ancak er ya da geç ortaya çıkarlar. Çimlerin hafifçe sararması ve burada ve orada düzensizlikler, uzun süre tedavi edilmezse hızla üzgün ve acınası görünen bir çime sahip olmanıza yol açacaktır. Ve bu aşamaya ulaştığında, onu mutlu ve sağlıklı bir duruma geri döndürmek çok daha zordur. Sürekli sağlığını garanti altına alacak düzenli bir çim gübreleme programını sürdürmek daha kolay ve daha uygun maliyetlidir.