Yeni bir rulo çim döşemek istediniz, araştırmayı yaptınız, fiyat teklifleri aldınız, çiminizi evinize getirdiniz ve şimdi döşemeye geldiğinizde bir de baktınız ki olması gerektiği kadar yeşil görünmüyor. Çim sararması durumunda ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız yazımızı inceleyebilirsiniz.
Rulo çim neden sararır?
Çim canlı bir şeydir ve karanlıkta tutulmayı sevmez. Rulo çim hasat edildiği andan itibaren durumunu kaybetmeye başlar.
Bunu düşünürseniz, mantıklı geliyor. Çim, etrafta bol miktarda temiz havanın dolaştığı, bolca gün ışığı alan ve köklerin toprağa derinlemesine gittiği bir tarlada büyüyor. Birdenbire, köklerin %80’ini kesen, çimi ters çeviren ve gökyüzünü göremeyecek şekilde yuvarlayan devasa bir makine geliyor. Sonra düzgünce bir palete istifleniyor, böylece iyi seyahat ediyor – ancak hava akışı oldukça zayıf. Çim, bir kamyonun arkasına yükleniyor, burası oldukça sıcak olabiliyor ve nihai varış noktasına taşınıyor.
Rulo çimlerin paketlenip teslim edilmesi bitkiler için oldukça stresli bir deneyimdir ve tek istedikleri en iyi yaptıkları şeye, yani kök ve yaprak yetiştirmeye geri dönmektir.
Strese girdiğinizde, kendinizi çok sıcak bir yere koyduğunuzda ve yiyecek veya su almadığınızda başınıza neler geldiğini bir düşünün; kendinizi oldukça kötü hissetmeye başlarsınız ve yüzünüzün renginin değişme ihtimali de yüksektir.
Çimlerin Biçildikten Sonra Sararmasının Nedenleri
Çim otları kılıf olarak bilinen alt gövde şaftlarından büyür. Bunlar kalın ve kaba olup, yeşil yaprak bıçakları bunlardan büyür. Gerçek kılıflar genellikle sarı veya ten rengindedir. Düzgün biçerseniz, sadece yeşil yaprak bıçaklarının bir kısmını çıkarırsınız. Biçtiğinizde toplam çim yüksekliğinin 1/3’ünden fazlasını asla kesmemelisiniz. Aksi takdirde kılıfı açığa çıkarabilir ve arazinizin rengini değiştirebilirsiniz.
Çim biçme işlemini yapmak için çok uzun süre beklerseniz, çiminizde bahçenize yerleşmeye başlayan oldukça fazla çim kırpıntısı olabilir. Bunlar, ayrışıp bitki köklerine azot sağladıkları için küçük miktarlarda faydalı olabilir. Yine de, çim katmanınız asla yarım inçten daha kalın olmamalıdır. Çok sık biçmek veya yeterince sık biçmemek burada risklerdir.
Çim biçme makineniz bahçeyi geçerken arkasında parçalanmış çim dalgaları bırakıyorsa, bıçağı kontrol edin. Çimlerin üst kısımları boyunca pürüzlü kenarlar, bıçakları keskinleştirmeniz gerektiği anlamına gelir. Aksi takdirde çiminiz sağlığına zarar verecek gereksiz strese maruz kalır.

Çim sararması için ne yapmalısınız?
Çiminiz yeşil yerine sarıysa, biraz bakıma ihtiyacı var. İlk işiniz bunun bir fotoğrafını çekmek olmalı. Birkaç gün içinde buna ihtiyacınız olacak, böylece karşılaştırabilir ve işlerin iyileştiğinden emin olabilirsiniz. Gerçekten endişeleniyorsanız, endişenizi kaydetmek için fotoğrafı en kısa sürede tedarikçinize e-postayla göndermelisiniz.
Çimleri hemen serin
Çiminiz sarıysa, çim bitkilerinin acilen temiz havaya ve gün ışığına ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Her parçayı açmalı ve hemen sermelisiniz. Öncelikle paletin ortasındaki ruloları kullanın; en çok zarar görecek olanlar onlar olacaktır.
Bu, çimin üstteki iki katmanını çıkarmanız ve gölgede bir yere yığmanız gerektiği anlamına gelir. Diğerlerini döşerken onları boş bir zemine sermeniz daha da iyi olur. Döşemeye hazır olduğunuzda tekrar sarabilirsiniz.
Sulamaya dikkat edin
Rulo çiminiz gelmeden önce bir sulama sistemi kurun ve kullanıma hazır hale getirin. Sulamanızı test edin veya birkaç hortum, fıskiye ve zamanlayıcı satın alın. Çiminiz döşendikten sonra, iyice sulayın. Çim köklenene kadar bu günlük rutininizdir. Ve sıcak yaz günlerinde öğleden sonra tekrar sulayın. Amaç, kökler oluşana kadar yeni çiminizi ve altındaki toprağı ıslak tutmaktır.
Çimleri rulo halindeyken sulamayın; ruloyu mini bir saunaya dönüştürürsünüz ve bu çimleri her şeyden daha hızlı öldürür.
Çimlerinizi ilk iki hafta boyunca her gün sulayın, suyun toprağın derinliklerine işlediğinden emin olun.
Birkaç gün içinde yaprakların canlanmaya ve daha yeşil olmaya başladığını fark etmelisiniz. İşte o zaman her şeyin yoluna gireceğini bilirsiniz.
Ne yapmamalısınız?
Aşırı sulamayın! Aşırı sulamanın belirtileri çimlerde biriken durgun su birikintileri veya çimlerde yürürken ayaklarınızın etrafında birikintiler oluşmasıdır. Çok fazla su kök çürümesine neden olabilir.
Aşırı gübreleme yapmayın. Başlangıç gübresinin ilk uygulaması yeni çiminizin yerleşmesine yardımcı olacaktır. Ancak stresli çime daha fazla gübre eklemek onu daha yeşil yapmaz. Daha fazla azot daha iyi değildir ve aslında çiminizin sararması veya kahverengiye dönmesi gibi daha fazla soruna neden olur.