Biraz rahatlamayı ve kafa dinlemeyi hayal ettiğimizde gözümüzde yemyeşil bir bahçe canlanır. Bu bahçeye sahip olmak hazır rulo çimlerle çok kolay. Güzelbahçe hazır rulo çim ile döşenmiş evlerle doludur. Bu kadar ev sahibinin hazır rulo çim tercih etmesinin en önemli nedeni hızlı sonuç almak ve az bakım ihtiyacıdır.
Peki, Güzelbahçe hazır rulo çim ile döşenmiş konutlarda sulamalar nasıl yapılmaktadır. Rulo çim bakımında dikkat etmeniz gereken en önemli kısımlarda sulama mevzusu ile ilgili bilgi vereceğiz.
Güzelbahçe Hazır Rulo Çim: Çim Sulama Öncesinde Dikkat Edilmesi Gereken Faktörler
Çoğu insan çimlerinin sağlıklı ve yeşil kalması için doğru miktarda su almasını ister, ancak suyun fiyatı göz önüne alındığında kimse aşırı sulamak istemez. Ne kadar süreyle ve ne sıklıkta sulanması gerektiği sorularının cevabı değişkendir ve çoğu insanın düşündüğünden biraz daha karmaşıktır. Konuyu fazla karmaşıklaştırmaya çalışmadan, birkaç husus vardır.
Toprak Tipi
Toprağınızın türü, ne kadar su tutabileceğini ve ne kadar geçirgen olduğunu belirleyecektir; bu, çiminizin ne kadar suya ihtiyaç duyacağını düşünürken önemli bir bilgi parçasıdır. Aslında, toprağınızı anlamak yapabileceğiniz en önemli şeylerden biridir. Genel olarak konuşursak, killi toprak uzun süreler boyunca önemli miktarda su tutabilir; ancak suyu yavaşça emer. Öte yandan kumlu topraklar suyu hızlı bir şekilde emebilir ancak uzun süre tutmaz. Bu bilgiyi kullanarak, killi toprağınız varsa, daha az sıklıkta sulayabilirsiniz, damlatıcılar veya bir fıskiye gibi suyu daha yavaş bir şekilde veren bir yöntemle sulamak en iyisidir. Çok hızlı uygularsanız su killi topraklardan akma eğilimindedir ve ayrıca alçak noktalarda birikebilir. Aksine, kumlu topraklar suyu hızlı bir şekilde emme potansiyeline sahip olduklarından ancak çok fazla tutmadıklarından, daha kısa süreler için daha düzenli sulama gerekecektir. Burada kumlu toprakların su itici veya hidrofobik olarak adlandırılan bir özelliğe sahip olmasının çok yaygın olduğunu belirtmek de önemlidir.
Çim türü
Ne tür bir çiminiz olduğunu bilmek, ne sıklıkta ve ne kadar çim kullanacağınızı bilmenize yardımcı olabilir. Bazı çimler diğerlerinden daha kuraklığa dayanıklıdır. Örneğin, bazı çim türleri diğerlerinden çok daha az su kullanır. Elbette belli bir miktar sulama yapılması şarttır ancak ihtiyaçtan fazlasını yapmak çimlerin boğulmasına neden olur. Bu nedenle sulama sıklığını belirlemeden çim türünü iyi anlamak önemlidir.
Tipik olarak, uzun çayır otu, çavdar ve çayır otu gibi çimler susuzdur ve kök sistemlerinin kurumasına tahammül etmezler. Türkiye’nin Ege ve Akdeniz kıyılarında çimler, yaz aylarında onları sağlıklı tutmak için haftada üç defaya kadar sulamaya ihtiyaç duyarlar.
Çim Sulama Yöntemi
Çimlerinizi sulama şekliniz genellikle ne sıklıkta ve ne kadar süreyle sulamanız gerektiğini belirler. Çimlerinizi sulamanın en yaygın yolları arasında pop-up fıskiyeler, yüzey altı damlatıcılar, elle sulama ve hortuma takılı hareketli fıskiyeler bulunur.
El ile sulama (çimlerde verimsizdir) genellikle daha sık sulama yapmanızı gerektirir çünkü genellikle derin bir sulama yapmak için yeterince uzun süre ayakta duramazsınız.
Açılır kapanır fıskiyeler çimlerinizi sulamak için en yaygın yoldur. Bunları açık bırakma sıklığınız ve süreniz kullandığınız türe bağlı olacaktır. Geleneksel açılır kapanır fıskiyeler suyu hızlı bir şekilde dağıtır, bu nedenle onları uzun süre açık bırakmanıza gerek kalmaz (genellikle bölge başına yaklaşık 30 dakika yeterlidir).
Damla sulama, daha sıcak aylarda sık sık sulama yapmanızı gerektirir, haftada üç kereye kadar. Bunun birçok nedeni vardır, ancak en önemlisi suyu çok yavaş vermeleridir. İlk taktığınızda bu durum kafanızı biraz karıştırabilir çünkü çok fazla su kullandığınızı düşünebilirsiniz, ancak sistem doğru şekilde takıldığında durum böyle değildir. Sık sık sulama yapsanız bile, bu en verimli sulama yöntemidir, çoğunlukla suyu doğrudan kök bölgesine ilettiğiniz ve bu nedenle yüzeyde akıp gitmesini ve buharlaşmasını önlediğiniz için.
Hortuma takılı taşınabilir fıskiye de tercih edilebilir. Birçok kişi bu yöntemi pop-up fıskiye sistemi yerine tercih ediyor. Zamanınız varsa ve fıskiyeyi çimleriniz sulanana kadar hareket ettirmeye hazırsanız bu yöntem şaşırtıcı derecede iyidir.
Çim alanın bahçedeki konumu
Gölgedeki çimler, tam güneşteki çimlere göre daha az suya ihtiyaç duyacaktır, bu yüzden ne kadar su uygulayacağınıza karar verirken bunu aklınızda bulundurun.
İçinde bulunduğumuz mevsim
Gündüz sıcaklıkları ve yağmurun hacmi ve sıklığı, elbette ne kadar ve ne sıklıkta sulamanız gerektiği konusunda büyük bir rol oynayacaktır. Sıcaklık, topraktaki buharlaşma oranını etkiler ve çimin terleme oranını artırır, bu da daha fazla suya ihtiyaç duyulduğu anlamına gelir. Rüzgâr toprağı daha hızlı kurutur ve ardından bahçedeki diğer bitkilerle aynı su için rekabet başlar. Açıkçası, hava ne kadar sıcaksa, o kadar sık sulamanız gerekir.
Güzelbahçe hazır rulo çim serili evlerden biri de sizin eviniz olsun isterseniz Çimseren firmasından bugün siparişinizi oluşturun.