Devamı İçin Aşağıya Kaydırın

Rulo çimler, ya da diğer adıyla serme çimler, sade bir bahçeyi hızla yeşillendirmek için en pratik çözümdür. Doğru adımlar izlendiğinde serme çimleri döşemek oldukça kolaydır. Ancak bazı noktalara dikkat etmediğinizde emeğinizi boşa çıkartacak sorunlarla karşılaşma riskiniz de mevcuttur. Bu nedenle her şeyi doğru yaptığınızdan emin olmak için serme çimleri nasıl döşeyeceğinize dair rehberimize göz atabilirsiniz.

Serme Çim Nasıl Döşenir?

Serme çim, çıplak toprak üzerine halı gibi serilen ve bittiğinde kusursuz bir görünüm elde edebildiğiniz bir üründür. Herkes bahçesi söz konusu olduğunda en iyi sonucu elde etmek ister bunun için serme çimleri döşerken aşağıdaki adımları dikkatle izleyin.

  • Önceden tırmıklanmış çimlerinize doğru miktarda bir gübre tabakası uygulayın.
  • Toprağı tırmıklayarak düz bir hale getirin.
  • Çimlerin kullanımını en üst düzeye çıkaracak ve kesme ve atığı en aza indirecek şekilde çimleri döşemeye başlamak için en iyi noktayı belirleyin. Genellikle en uzun koşuları burada yapabilirsiniz.
  • Her çim rulosunu kenarların güzelce eşleştiğinden emin olarak açın, çim ruloları arasında boşluk kalmadığından emin olmak için tırmık veya tekme tahtası kullanın.
  • Çim biçme gibi her zaman aynı yönde devam ettiğinizden emin olun. Çim rulolarını yerleştirirken tuğla deseni oluşturarak ilerleyebilirsiniz. Her rulonun aynı hizada kalmasını sağlamaktan daha pratik bir çözümdür.
  • Çimleri bahçe bıçağı ya da bahçe makası yardımıyla kesin veya pergel testereleri kullanın, çünkü bunlar asla körelmez.
  • Zamandan tasarruf etmek ve çimin kurumasını önlemek için (özellikle geniş çim alanlarının olduğu sıcak günlerde önemlidir) belli aralıklarla sulama yapın.
Serme Çim
Serme Çim

Serme Çim Sulama

Serme çimde gördüğümüz bir numaralı sorun, başlangıçta su eksikliği veya suyun emilmemesidir. Çimi kızartmak ve yemyeşil bir çim yerine bir yığın pastırma şeridi elde etmek gerçekten kolaydır. İyi bir çimin anahtarı yeterli sulama yapılmasıdır.

Yeterince sulanıp sulanmadığını anlamanın en iyi yolu, bir çim parçasını nazikçe kaldırıp suyun geçip geçmediğini kontrol etmektir. Eğer geçmemişse, ıslatmaya devam edin, elle sulama yapmaktansa fıskiyelerden yardım almayı tercih edin. Aksi takdirde bu işlem sizin için oldukça yorucu hale gelebilir.

Bunun dışında, çimleri gölgeli nemli koşullarda olmadığı sürece aşırı sulayamazsınız, çünkü bu durumda çimler hastalık kapabilir. Çim tutunana, kök salana kadar yaklaşık bir hafta boyunca bolca sulamaya devam etmeniz ve ardından normal bir çimde yaptığınız gibi sıklığı iki günde bire düşürmeniz gerekir.

Serme Çim Biçme

Biçme çimlerde sağlıklı büyümeyi destekler. Çimleri düzenli ve mümkün olduğunca düzenli biçmek daha sağlıklı bir çimi teşvik eder. Hazır çiminizi büyümeye başlar başlamaz biçin. Çim biçme makinesinin batmaması veya tıkanmaması için toprağın kuruması için birkaç gün çimleri sulamaya ara vermelisiniz. Herhangi bir anda büyümenin yalnızca yaklaşık 1/3’ünü kesmek, büyümeyi engellememek veya çimi çok fazla şoklamamak için yüksekliği kademeli olarak azaltmak önemlidir. İlk düzine kesim için 40 mm’lik yüksekliği koruyun ve ardından tercih ettiğiniz yüksekliğe kadar biçin. Çimlerinizi çok alçaktan biçerek ‘tırpanlamamaya’ dikkat edin. Bazı çim çeşitleri kısa bir kesimi kaldırabilir ancak daha yüksekten biçerseniz daha kolay ve daha hoşgörülü olur. Ayrıca dalgalanmaları ve delikleri daha etkili bir şekilde gizlemeye yardımcı olur. Daha yüksekten ve düzenli olarak biçmek yabani otları da doğal olarak ortadan kaldırır.

Serme Çim
Serme Çim

Serme Çimleri Besleme

Çiminiz ilk uygulamadan sonra 6-8 hafta yetecek kadar gübreye sahip olmalıdır. Bundan sonra başka bir beslemeye ihtiyaç duyacaktır.

Çimlerin yanma riskini azaltmak için yavaş salınımlı nitrojen içeren organik bir çim gübresi kullanın. Gerekli olan besin türleri toprak tipinize bağlı olacaktır. İdeal olarak, çimlerinizi yılda en az 3 kez, ilkbaharın başlarında, yazın başlarında ve sonbaharın başlarında gübrelemelisiniz. Bu, çiminizin daha zorlu mevsimler boyunca sağlıklı ve güçlü olmasına yardımcı olacaktır.

Yabani otlar

Serme çimin en iyi yanı, çime başlamadan önce bir yıllık bakım yapılmış olmasıdır, bu nedenle yabani ot kontrolüne ihtiyaç duyulması uzun bir süre ortaya çıkmamalıdır. Yabani otlara karşı ilk savunma, yukarıdaki yönergeleri kullanarak çimi sağlıklı tutmaktır. Yonca çiçeklerini ve ortaya çıkan diğer yaygın yabani otları ortadan kaldırmak için çiminizi çok alçak biçmek cazip gelebilir. Ancak bunu yaparak diğer yabani otların çimi çok hızlı bir şekilde ele geçirmesini teşvik etmiş olursunuz. Kontrol altında tutulmazlarsa sonunda çimin kalitesini düşürebilirler. Bu nedenle doğru bir şekilde yabani ot kontrol yapmak oldukça önemlidir.