Devamı İçin Aşağıya Kaydırın

Mükemmel görünen bahçelerin vazgeçilmezi hazır rulo çimlerdir. Çimlendirme yapmak istediğinizde tohum kullanırsanız hiçbir zaman çimler olgunlaşana kadar istediğiniz gibi görünüp görünmeyeceğine emin olamazsınız. Ancak hazır rulo çimler ile anında estetik görünüme kavuşursunuz. Urla hazır rulo çimlerin çok tercih edilmesinin nedenlerinden biri de budur.

Peki, ya kurulumdan sonrası? Sonbahar geldiğine göre mevsimlik hazır rulo çim bakımıyla ilgili de birkaç şey merak edebilirsiniz. Mevsimlik hazır rulo çim bakımının en önemli bileşenlerinden biri gübrelemedir.

Urla Hazır Rulo Çim: Sonbaharda Gübreleme Neden Önemlidir?

Sonbahar gübrelemesi çimlerinizi Kış ve İlkbahar için hazırlar. Çiminiz hala aktifken, şimdi beslemek rengini ve genel sağlığını iyileştirecektir.

Sonbaharda gübreleme yaptığınızda çiminiz kışa girerken daha güçlü ve sağlıklı olacaktır. Bu tür çimler için kışın bir dereceye kadar renk kaybı kaçınılmazdır; ancak sonbahar gübresi uygulamasıyla bu kadar şiddetli olmayacaktır Sonbahar gübrelemesi çimlerinizi kışa hazırlar.

Bu besini emdikten sonra, çiminiz Kışı atlatacak ve İlkbahar’a sağlam bir şekilde geçecektir. Ortam ve toprak sıcaklıkları arttığında, çiminiz uyku halinden çıkacak ve daha hızlı büyümeye başlayacak. Sonbahar çimlerinize aradığı şeyi vermek için mükemmel bir zamandır.

Urla Hazır Rulo Çim
Urla Hazır Rulo Çim

Gübrenin içinde neler var?

Hemen hemen tüm gübrelerin üç bileşeni vardır: azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K). Bazıları bir adım daha ileri giderek eser elementler gibi başka bileşenler de içerir. Bunlara demir, çinko, bakır, bor ve diğerleri dâhildir. Bazıları organik bir kaynaktan gelirken, diğerleri mineral veya kimyasal kökenlidir. Bu, çoğu gübrenin içeriğinin farklı olduğu ve içerdikleri her bir elementin miktarının da farklı olduğu anlamına gelir. Örneğin, bazıları diğerlerinden daha yüksek seviyelerde azot veya daha fazla potasyum içerir. Bazılarında eser elementler vardır ve bazılarında yoktur. Bu, bazı ürünlerin diğerlerinden daha iyi olduğu anlamına gelmez. Sadece farklıdırlar ve farklı amaçlar için tasarlanmıştır.

Her gübre torbasının arkasında, gübrenin içinde ne olduğunu ve her elementten ne kadar içerdiğini gösteren küçük bir tablo bulunur. Buna gübre analizi denir. Sonbahar gübresi için ideal bir analiz şu şekilde görünür:

Azot (N): %12 ila %18

Azot, sağlıklı bir çim için hayati önem taşır. Çiminiz onsuz büyümez. Ancak, çok az miktarda mevcut azot, yavaş büyümeye ve bazı hastalıkların olasılığının artmasına, ayrıca yaprakların sararmasına ve çimlerin incelmesine yol açar. Bu, yabani ot baskısının artmasına neden olur.

Fosfor (P):  En az %4

Fosfor, güneş enerjisinin ve azot gibi diğer elementlerin çimler için kullanılabilir besine dönüştürülmesine yardımcı olur. Fosfor ayrıca çimleri daha canlı hale getirir.

Potasyum (K):  En az %6 (%9 idealdir)

Potasyum kış sertliğini destekler. Potasyum iyi su emilimini ve güçlü hücre ve kök oluşumunu teşvik ederek çimin kış sıcaklıklarına dayanmasına yardımcı olur.

Urla Hazır Rulo Çim
Urla Hazır Rulo Çim

Sonbahar gübreleme zamanlamasını doğru yapmak neden önemlidir?

Sonbaharda uygulama zamanlaması dikkate alınması gereken önemli bir konudur. Genellikle, bunu Sonbaharda çok erken yaparsanız, çiminiz kışa gelmeden önce besinlerinin çoğunu kullanacaktır ki bu ideal değildir. Sıcak mevsim çimlerinde çok geç yaparsanız, çiminiz kış uykusuna yatmış olacak ve topraktan besinleri ememeyecektir.

Genellikle, sonbahar gübrelemesine Nisan ortası veya sonu gibi başlamanızı öneririm ancak bu yıl her zamankinden çok daha kurak geçti. Bunun çiminizin zarar görmesine neden olmuş olabileceği göz önüne alındığında, kıştan önce onarılması için biraz zamana ihtiyacı olabilir. Kalan sıcak havanın avantajını kullanmak için, şimdi gübrelemenizi öneririm. Bu, çiminizin tüm o iyiliği içine çekmesi ve soğuk hava gelmeden önce biraz onarım çalışması yapması için zaman tanıyacaktır.

Doğru gübreleme nasıl yapılır?

Bunun çok da zor bir şey olmadığını biliyorum ve çoğu insanın daha önce bunu yaptığını tahmin ediyorum ancak bu yıl biraz farklı. Zemin çok kuru olduğu için birçok durumda su itici hale gelecektir. Su iticiliği, çimlerin sıcak ve kuru havalarda neden bu kadar kötü görünebildiğinin önemli bir faktörüdür. Su, besinleri kök bölgesine kadar taşıdığı için bu yıl gübreyi uygulamadan önce sıvı bir ıslatma maddesi uygulamanızı tavsiye ederiz. Bu, suyun ve besin maddelerinin derinlemesine nüfuz etmesini sağlayacaktır. Bu, gübrenizden daha iyi sonuçlar ve çiminizden daha hızlı tepki anlamına gelir. 

Gübreyi toprağınızın derinliklerine doğru göndermek için iyice ıslatmanız gerekecektir. Sulamayı bitirdiğinizde yüzeyde herhangi bir gübre görememelisiniz.